Home » Van draaideurcrimineel tot supervisor

Van draaideurcrimineel tot supervisor

Jacobus

Jacobus 2Onze relatie met Jacobus is gestart eind jaren ’90. Hij kwam al af en toe in de Koffiekamer, maar heeft meer in de gevangenis gezeten dan daarbuiten. Meestal voor beroving of agressie. Maar mensen van de straat worden makkelijk opgepakt om te straten ‘schoon’ te laten lijken. Toch is de gevangenis geen slechte plek. Je moet wel ergens bij horen. Of je hoort bij een Gang (een ‘bende’) of je bent christen of moslim. Jacobus koos er voor om ‘christen’ te zijn. Dat gaf hem de gelegenheid om soms wel vijf maal per dag zijn cel te verlaten om naar een dienst te gaan. Hij hoorde dus vrijwillig regelmatig Gods Woord!

In 1999 vroeg hij de pastor om op een maandagavond naar de Koffiekamer te bellen om Eleshia te zeggen dat hij Jezus had toegelaten in zijn leven.
Tot 2011 was hij een vaste klant in de gevangenis. En in die gevangenis is er veel met hem gebeurd. Cobus en Eleshia hebben jarenlang aangedrongen om de mogelijkheid aan te grijpen om een studie te doen. Uiteindelijk is hij daar mee begonnen, en het eerste wat hij koos was een Bijbelstudieschool. Later heeft hij zijn middelbare schoolopleiding gedaan.

Jacobus trouwdag 02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Langzaam maar zeker heeft de Heilige Geest zijn leven veranderd. De laatste vier jaar leeft hij als een vrij man. Hij vond een baan en een vriendin. Hij wilde niet samenwonen, zoals in zijn cultuur gewoon is, maar trouwen. Samen met zijn vrouw Levona heeft hij een premarriage-course gevolgd. Op 19 maart 2016 zijn ze getrouwd.

In de cultuur van de ‘colored’ is een huwelijk niet gewoon. In een gezin kunnen de kinderen allemaal een verschillende vader hebben. En áls je trouwt doe je dat pas als je al kinderen hebt. Door elkaar trouw te beloven zijn ze een voorbeeld voor de gemeenschap waarin ze wonen. Jacobus zelf vindt Cobus en Eleshia zijn grote voorbeeld. Hij voelt zichzelf hun geadopteerde zoon.

Begin 2016 heeft Jacobus promotie gemaakt bij de supermarkt waar hij werkt. Van het verzamelen van winkelwagentjes (de winkelcentra zijn enorm, de parkeerplaatsen ook!) naar manager van de verzamelaars. Omdat hij een diploma heeft, kan hij zich verder opwerken.

 

31 maart 2016